jueves, 6 de junio de 2013

L'atenció a les urgències, els trasllats i els ingressos involuntaris de persones amb malaltia mental.



L’ingrés involuntari del pacient -en nombroses ocasions- pot reconvertir-se en voluntari, sempre que se li pugui oferir un temps mínim d’escolta i d’informació, que per altra banda  tota persona amb malaltia mental requereix, i si és possible, amb el suport de la família o d’altres persones pròximes al seu entorn.

Davant d’una urgència psiquiàtrica, els serveis sanitaris han d’actuar sempre en primera instància. Només, excepcionalment, hi ha d’haver la presència dels cossos de seguretat. Sovint, la situació es pot resoldre amb la presència del personal sanitari. És important recordar que la persona amb trastorn mental ha de ser tractada amb igualtat de condicions i els mateixos drets que qualsevol ciutadà que presenta una urgència sanitària de qualsevol altra enfermetat.

En aquelles coses que els equips d’atenció urgent no especialitzats necessitin més informació, poden adreçar-se al centre de salut mental on el pacient segueixi el tractament, o demanar el suport d’un facultatiu del Servei d’Emergències Mèdiques o d’equips professionals especialitzats.
És molt convenient fer cursos de formació adreçats als tècnics de transport sanitari per al trasllat de pacients psiquiàtrics, i millorar la coordinació entre els serveis socials, la xarxa d’atenció psiquiàtrica i salut mental, i l’assistència primària de salut, per tal d’afavorir la vinculació dels pacients a la xarxa assistencial.

Supòsit d’intervenció excepcional dels cossos de seguretat.

1.- En l’auxili dels serveis sanitaris d’atenció primària (EAP, CUAP i CAC) i els serveis d’emergències mèdiques que assisteixen la persona amb malaltia mental, tant al seu domicili, a la via pública o als serveis socials, per prevenir incidents que impliquin risc per algun d’aquestes col.lectius. En tots els casos s’ha de valorar la necessitat, ja que la presència dels cossos de seguretat pot donar lloc a un efecte negatiu per part del pacient.

En el cas de l’ingrés involuntari d’una persona amb malaltia mental en un centre, els membres dels cossos de seguretat també hi podran intervenir a requeriment de l’autoritat judicial, per tal d’auxiliar el servei sanitari o el servei social corresponent.

2.- Auxili al personal sanitari.
Indistintament del servei que hagi iniciat la intervenció, el personal sanitari és responsable de determinar les accions que cal emprendre per a la correcta assistència al pacient.

En el supòsit d’una alteració conductual greu del pacient, els membres dels cossos de seguretat, a requeriment del personal sanitari, han de col·laborar en la seva contenció per possibilitar-ne l’atenció mèdica.

3.- Desordres i delictes
En el cas que l’estat d’alteració o resistència del pacient provoqui una alteració greu de l’ordre públic o un delicte, els membres dels cossos de seguretat han d’aplicar-hi les tècniques policials més adequades, així com les diligències corresponents.

Així mateix, el personal sanitari ha de donar suport als membres dels cossos de seguretat en el procés d’assegurament i atenuació de l’alteració conductual del pacient.

4.- Procediment
En el moment en què els cossos de seguretat tinguin coneixement d’un requeriment per urgència psiquiàtrica, han de derivar la demanda al servei sanitari de referència territorial. Si les dades obtingudes de la persona demandant d’assistència indiquen que s’ha produït una situació de resistència activa del pacient, els cossos de seguretat hi han de mobilitzar recursos propis i, alhora, també els sanitaris.

Els serveis sanitaris que requereixin auxili dels cossos de seguretat en un centre d’urgència psiquiàtrica o en qualsevol de les situacions de les descrites anteriorment, n’han de fer la demanda al cos de seguretat de referència territorial.

M. Carme Samaranch, experiències d'altres persones viscudes en els ingressos hospitalaris, i informació d'Internet.