viernes, 10 de enero de 2014

"Spice", la droga sintètica i barata que triomfa els caps de setmana.

Salut pública

THAÏS GUTIÉRREZ Diari ARA | Barcelona | 06/11/2013

Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona va permetre  desmantellar, la setmana passada, un punt de venda d’una droga sintètica, anomenada spice, que té efectes perillosos sobre el cos humà i que porta molts joves a urgències els caps de setmana. La droga és una barreja de substàncies vegetals amb cannabinoides sintètics que provoca efectes semblants als de l’amfetamina i té molt èxit entre els joves. Segons es va poder saber ahir, el local estava obert al públic, al barri del Poble-Sec, i venia llavors i estris relacionats amb el cultiu de la marihuana, però també aquesta droga sintètica, que es camuflava sota l’aparença de producte natural.

Reaccions adverses

Segons fonts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, les alarmes es van disparar quan es va detectar que un grup de consumidors havien patit una sèrie de reaccions adverses similars, com episodis violents i convulsions. A més, també es va descobrir que la botiga venia aquesta droga a menors d’edat. La policía va detenir la setmana passada l'encarregat de la botiga, un home de 32 anys que qui venia el producte i que ha quedat en llibertat amb càrrecs, i ara es busca el propietari del local, un ciutadà romanès de 33 anys. Les mateixes fonts asseguren que aquesta droga ja fa un temps que circula per Barcelona, en ambients nocturns i de festes, i apunten que és la causa d’“un percentatge rellevant de les urgències del cap de setmana”. A més, donada la varietat d’aquestes drogues –en ser sintètiques, cada laboratori la formula d’una manera diferent–, els metges tenen una gran dificultat per atendre les reaccions adverses.

Josep Rovira, director de l’àrea de drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament i  fundador de l’entitat Energy Control, alerta dels efectes de l’spice. “És una substància més perillosa que el cànnabis perquè és molt més fàcil que provoqui efectes adversos com transtorns d'ansietat, tensió arterial alta i taquicàrdies”. Rovira explica que un dels grans perills d’aquesta droga és que té un preu molt barat que atrau sobretot els joves. “Els seus consumidors són consumidors recreatius que busquen els mateixos efectes que amb el cànnabis”, diu Rovira. “Es troben amb l’spice, que és més barata, i els diuen que produeix els mateixos efectes, i s’ho creuen”. “Però no és cert –alerta aquest expert–, és més perillosa”. Durant l’escorcoll de la botiga, la policia va trobar un total de 499 sobres de spice, en forma de pols blanca i manipulada de manera que no donés positiu en els controls habituals. A més, en feien publicitat a través de fulletons i fins i tot en diverses web a internet.