sábado, 16 de marzo de 2013

Psicología positiva. Algunes de les 24 fortaleses (I)


-  Dels tres elements que fan que una vida sigui plena, -felicitat, compromís i significat-, avui  ens dedicarem a esmentar tres dels sis pilars que conformen les vint-i-quatre fortaleses.

-  Tractarem doncs del “coratge”, la “humanitat” i la “trascendència”.

-  Seguint amb l’esquema que vaig posar al final de l’article d’aquest blog del dia 14 de febrer d'enguany, veiem que cadascuna d’elles a la vegada està formada per altres ingredients. Per tant anirem pas a pas. Un comentari que pot semblar irrellevant però no vull deixar al tinter, és considerar que aquests components són virtuts, és a dir repetició d’actes bons, per tant es poden adquirir i aquí s’hi escau recordar el que deia el professor Seligman que “en deu anys es pot canviar el compromís i el significat de la vida”.

 -  En la virtut del coratge, hi entren la valentia, la persistència, la integritat i la vitalitat. Jo en faré un pack perquè estan entrellaçades.

 -  Si penso en una persona que tingui coratge, evidentment ha de saber enfrontar-se a les dificultats, “no arrugar-se” com diem col.loquialment, vinguin d’on vinguin, de l’enfermetat, d’un revés familiar o econòmic… i això no s’improvisa s’aconsegueix a base d’entrenar-se en les petites contrarietats del dia a dia i intentant superar-les sense fer-ne una tragèdia. També ha de ser persistent, i ho entenc com treure endavant el que cal fer en cada moment amb més o menys ganes –com ens passa moltes vegades- , però si avui no ho aconseguim i l’endemà sí, és una victoria guanyada que ens dóna empenta per a la propera vegada. En quant a la integritat, aquest calificatiu el fem servir quan una persona és d’una peça, i fa el que cal no perquè la mirin o passi un control, sinó per la convicció que té de ser transparent és a dir responsable dels seus actes, practica el que predica. Per últim la vitalitat, personalment l’entenc no com a força física i de moïment, sinó de jovialitat interior, de fer coses al ritme que un mateix s’imposa, inclús si ja és una persona d’edat avançada pot ser vital ajudant als que té al voltant en petits serveis.

-  En el tema de la humanitat també tenim un petit ventall de components.

-  L’amabilitat en el tracte és cabdal, i no és fàcil que sempre la practiquem. És estar disponibles, de bon humor, fer favors, posar bona cara, respectar les opinions contràries a les nostres …Pot resultar difícil en algunes circumstàncies per exemple quan ens trobem malament, però sempre hi cap ser educats, propers, afables, perquè els altres tenen dret a una convivència o un tracte així. I com deia abans, algunes vegades no serem capaços de practicar-ho, però això no ens ha d’ensorrar i fer pensar que no podem assumir-la, potser hem de marcar-nos petites fites i si hem fet mal paper i no hem estat amables, demanant disculpes ens sentirem molt alliberats. En definitiva és estimar, ser generosos, i aceptar a cada persona com és, igual que els altres ens accepten a nosaltres amb virtuts i defectes.

 -  Per últim en la trascendència hi trobem les fortaleses de la gratitud, l’esperança, el saber apreciar la bellesa de les coses tant de la naturalesa com de l’art i l’espiritualitat en totes les seves manifestacions, sempre i quan es tracti de nivells saludables.

 -  Gratitud per assaborir el que tenim poc o molt i saber-ho agrair i compartir si podem amb els altres. Avui dia amb la crisi a nivell mundial, és molt dolorós assabentar-se de casos de desnonaments, de famílies que abans tenien un status social bo i ara es mantenen gràcies a institucions de beneficència, però també és molt positiu veure com en general totes les persones que no es troben en aquests casos, fins i tot les més humils col.laboren aportant menjar, roba, diners o el que poden en les diferents campanyes que fan diverses institucions al nostre país o per enviar a d’altres països on la fam i la falta d’allò més indispensable fa estralls.
També té a veure amb la trascendència l’esperança, i és un be que convé alimentar per il.lusionar-nos i saber veure que val la pena lluitar per aconseguir el que ens hàgim proposat doncs ens espera un futur millor, i entre tots l’hem de construir posant-hi el propi gra de sorra. “Esperar contra tota esperança” deia una persona molt realista però molt esperançada, perquè sempre haurem de fer remuntar el vol als que no veuen factible aquest futur més pròsper. La tercera qualitat que forma part de la trascendència és saber apreciar la bellesa vingui d’on vingui i es trobi on es trobi. Des del cant d’un ocell, una sortida del sol o la posta, un quadre valuós o unes flors col.locades a una tauleta del saló… I per damunt de tot apreciar la bellesa interior de les persones que ens envolten o dels infants que en la seva innocència la porten retratada a la cara. Pel que fa a l’espiritualitat penso és una de les fortaleses que ajuden més a recórrer el camí de la vida. Tenir un punt de referència, un puntal on poder-se recolzar, considero que és un ajut molt gran. Per a mi és saber cap on vas i com has de guiar els passos o deixar-te aconsellar, i ho trobo molt beneficiós psiquícament i dóna molta pau.

M. Carme Samaranch


Fonts: Formació rebuda i consulta a Internet "Psicologia Positiva" de la psicòloga Mariana Alvez.