sábado, 17 de octubre de 2020

Trastorn d'estrès posttraumàtic

 MARIBEL DE MAYA    |    13/10/2019                                                                                 

Què és el (TEPT)?

Et lleves un dia normal sentint que tens tot sota control i de sobte alguna cosa molt greu passa i fa que tot s’ arruïni: un accident, una agressió, una acció violenta, una situació que atropella la teva vida produint un abans i un després. L’esdeveniment traumàtic pot ser viscut en primera persona com a espectador o com a protagonista, fins i tot pot ser imaginat. La persona que ha patit un esdeveniment traumàtic coneix perfectament la causa de la seva malaltia, però aquesta consciència no fa que pugui superar el seu dolor i la seva ràbia.

Causes del TEPT

La situació traumàtica viscuda en el passat envaeix el present, generant sensacions que fan reviure l’episodi evocant sensacions, olors, sons en un flashback que es repeteix inesperadament. Després del flagell, sents que has perdut el control de la teva vida, et sents fràgil i incapaç d’assumir el teu dia a dia. El món s’ha tornat un lloc on ja no pots tornar a sentir-te segur. L’experiència envaeix la teva quotidianitat i es torna una ferida oberta que et recorda omplint-te de sensacions i emocions. Quan més tractes de desfer-te’n més mal fan: “Mai tornaràs a ser la mateixa persona”.

Símptomes del TEPT

Els efectes del TEPT són insomni, embotiment, evitació, hipervigilància, ansietat, irritabilitat, por i dolor, de vegades ràbia i sentiment de culpa. En el Trastorn per Estrès Postraumàtic coneixem la causa directa del sofriment i inequívocament cada record s’ha convertit en un parany que evoca el pànic. Quan algú pateix un TEPT reviu el passat en el present,

Què intenten fer les persones que pateixen TEPT per solucionar el seu problema?

Les persones que pateixen de TEPT intenten de totes les maneres i per totes les vies deixar de patir les conseqüències que l’experiència ha generat i per norma general intenten controlar els pensaments que les porten a sentir-se malament, per tant no pensar o oblidar és una de les solucions que apliquen amb la intenció d’anul·lar l’experiència traumàtica, però el terror a recordar intensifica de nou les sensacions, així intentant oblidar fem que a la que tanquem els ulls, la realitat es presenti encara més ferotge. A més algú que pateix el TEPT també evita les situacions relacionades amb el trauma i sol·licita ajuda i suport davant l’aparició de malestar.

“Res fixa una cosa amb tanta intensitat en la memòria com el desig d’oblidar-la” – Montaigne.

El tractament del TEPT des de la Teràpia Breu Estratègica.

Una intervenció terapèutica que vulguent ser eficient i eficaç requereix que la persona pugui apropiar-se de la seva vida col·locant el passat en el passat, posant els records en un temps que li permeti viure en el present i enfocar cap al seu futur.

“El món ens esbocina a tots, però només uns pocs es fan més forts allà on han estat trossejats” -  E. Hemingway

La resiliència és aquesta capacitat de reaccionar davant d’esdeveniments traumàtics. Les persones resilients han hagut d’assumir el dolor d’una vivència sovint traumàtica i absorbir-la per necessitat, no es tracta d’una opció voluntària ni conscient, però superar els propis límits transforma la persona generant noves competències.