jueves, 24 de enero de 2013

La recuperació en l'enfermetat mental

  
-  Quan parlem d’una enfermetat  mental  ho fem  fent al.lusió a una disfunció d’alguna zona del cervell.

 -  Moltes vegades les persones que les tenim o les hem tingut, en som conscients i podem fer més cas al que ens diuen tant els psiquiatres com els psicòlegs, sobre què convé fer per recuperar-nos.

 -  De fet, si la vida en general és un aprenentatge, la recuperació de les enfermetats de qualsevol tipus també, i així doncs podem parlar d’aprendre a recuperar-nos, ja que sovint tenim dies o èpoques en que ens trobem millor, i és aleshores quan estem capacitats per pensar en calma, què ens ha ajudat a donar un canvi quan hem estat malament, i si ho anotem, encara que sigui una cosa molt petita, la podem fer servir si tornem a recaure i així anar millorant dia a dia.

 -  Alguns dels malestars de les enfermetats mentals són cíclics, i no cal trencar-s’hi el cap. Vénen sols i se’n van sols. Però en la majoria dels casos si passen és per algunes raons; estem molt susceptibles, ens irritem per qualsevol cosa, volem tenir sempre la raó, donem voltes a coses sense importancia fent-ne una gran bola, quan normalment el consell dels professionals és calmar-nos i deixar de pensar en allò que ha passat, cosa que no és gens fácil però ho hem d’intentar fins fer-ne un hàbit. També poden ser causes de no recuperar-nos deixar de prendre’s la medicació prescrita, tornar a reprendre hàbits tòxics o d’alcohol… i tot això dificulta o més ben dit va en contra de la recuperació.

-  Jo com a pacient parlaria de la recuperació en tres punts:

-  A) Conèixer bé què tenim i què ens pot passar.
-        Per això és basic tenir confiança total amb l’equip de terapeutes dient sempre tota la veritat, fins i tot coses que hem pensat, sense amagar res per més vergonya que ens faci. Preguntar coses que desconeixem i escoltar tot el que ens diguin. Aquestes dues coses són molt importants.

-  B) Tenir punts de recolzament..
-        Per exemple l’assistència a l’Hospital de Dia –que solen tenir cada dia més Hospitals on es tracta la salut mental- i en el que es fan activitats de lleure, musicoteràpia, pintura, jocs per reforçar la memòria o la concentració…

 -      Poder comptar amb la familia o bé amb algun dels seus membres amb el que es tingui més confiança o punts de vista comuns. Inclús moltes vegades va bé que aquesta persona ens acompanyi al metge i puguin xerrar tots dos. La familia és una peça clau perquè és on hi solem estar més hores i si aquesta col.labora seguint les indicacions del metge –fent costat al malalt, però sense agobiar-lo tenim molt terreny guanyat.

 -      Els bons amics, també poden influir positivament en la recuperació d’un malalt mental. Amb el tracte amistós, sense defugir de fer companyia o sortint amb el malalt, així aquest no té la mala sensació de “l’estigma” que fa patir tant en aquesta enfermetat i en d’altres.

-  C) Fer servir les eines que ens han ensenyat a l’Hospital de Dia,
-       Com és la relaxació –i d’entre tots els exercicis que t’ensenyen, la respiració és molt important. S’ha d’inspirar tot l’aire que pugui cabre als pulmons i deixar-lo anar a poc a poc com si fos un vent suau, i això si convé repetir-ho moltes vegades- o altres coses que hàgim descobert en un moment donat, i ens pugin anar bé, per exemple; cultivar hobbys, fer treballar el cap amb sudokus, sopes de lletres, mots encreuats, proposar-nos donar una ullada al diari i a poc a poc llegir algunes notícies senceres, prendre el sol, cuidar l’alimentació i fer que sigui variada i sana, escoltar música relaxant, veure algunes pel.lícules bones a casa, llogant-les o anant a la biblioteca on les podem demanar en préstec, o anar al cinema, fer algun esport, caminar o passejar…

 -  I per acabar bé la feina, conclouré amb una cosa molt important i que m’havia quedat al tinter que és estar alguna estona estirats al terra o al llit, quiets, amb els ulls tancats i imaginat-nos un paisatge bonic, conegut o composant-lo nosaltres, que ens doni serenor i pau. Aquesta cosa tan senzilla, sempre al fer exercicis de relaxació abans d’acabar et recomanen que la facis, i dona molts bons resultats.



M. Carme Samaranch