martes, 11 de diciembre de 2012

L'atur, la crisi econòmica, un símptoma clar de depressió en els nostres dies


-    La depressió s’ha disparat a nivell mundial, pels problemes globals que pateix cada persona en el seu entorn i en la societat en que vivim. No fa gaires dies un psiquiatra de renom va escriure en un  diari que quan una persona es sent decaiguda o trista, durant els àpats és millor no posar el televisor, perquè sol coincidir amb l’hora de les notícies i com expliquen i ensenyen moltes desgràcies ja sigui per guerres, terrorisme o desastres naturals, cal sortir d’aquesta espiral i conversar o si s’està sol posar música, pel bé de la psique.

-    Les estadístiques són realment alarmants, i m’atreviria a dir que és una de les enfermetats més freqüents actualment, portant en alguns casos al suicidi, i no es dóna pas només en els nivells d’ un baix status social o en el cas de països del tercer món, sinó a gran escala, incloent-hi també aquells que no estan en una forta crisi econòmica.

-    Bé, doncs rellegint l’enunciat de l’article comprenem perfectament que les tres coses afecten i molt a les persones que es troben en alguna d’aquestes situacions, i a més no és normalment d’avui per demà, sinó que abans s’ha creat un mal ambient al treball, o es veu venir la situación de crisi económica perquè entren pocs ingressos a la llar, la qual cosa fa que la depressió comenci sense que la persona malalta se’n adoni.

-   Tenint en compte que la depressió és un transtorn mental que aboca a la tristesa, alteracions del son, i pèrdua de l’autoestima, entre d’altres símptomes, deduïm que les persones afectades moltes vegades van en primer lloc al metge de família per explicar el que els passa, i ben aviat aquest s’adona que la situació del pacient l’ha portat a tenir una malaltia mental, tractant-se majoritàriament d’una depressió exògena reactiva, que és la que té un desencadenant, és a dir li ha vingut provocada per algun factor extern difícil de superar per sí sol.

-   No sóc pas erudita en el tema, però he estat ingressada en hospitals mentals, i vull aclarir que una depressió exògena, és la que té un factor desencadenant, com és el cas que ens ocupa.

-   Quan una persona veu que no té feina ni recursos econòmics i moltes vegades una família al seu càrrec, és molt previsible que hagi d’anar a la consulta dels especialistes en salut mental; el psiquiatra i/o el psicòleg i en principi després de les primeres visites on fan preguntes, tècniques per mesurar la concentració i la memoria i d’altres proves, el tractin amb fàrmacs, junt amb visites esporàdiques a algun dels dos especialistes.

-   És normal que patint la depressió i estant a l’atur, es senti culpable de no aportar res al sosteniment de la llar, de ser una càrrega per a l’esposa, i moltes vegades s’ha de valer dels pares o dels sogres, si encara són vius i cobren una pensió digna, per demanar un ajut econòmic per sobreviure la família. Normalment no ho fa el malalt, no per orgull, sinó perquè es veu incapacitat per l’enfermetat que l’aboca a la desesperança, l’ansietat, i si pot  ni surt de casa anant del sofà al llit i del llit al sofà. Encanvi l’altre cònyuge que no està malalt encara que li costi afronta la situació amb valentia i coratge alhora per sortir-se’n, tant si ha de demanar ajut a la família com si ha de fer-ho a alguna institució benèfica, com per exemple Càrites, Creu Roja, alguna ONG o les parròquies, doncs totes plegades solen fer el que poden per atendre en la mida del que els és possible les moltes peticions que ara mateix els arriben.

 -    Amb els fàrmacs i el temps les coses es veuen amb una altra perspectiva, i si finalment es troba alguna ocupació, ni que sigui de poques hores i menys remunerada, ajuda a passar l’estona i a aportar diners a casa, la qual cosa és molt gratificant i amb el temps ajuda a superar aquesta enfermetat.

-     És per això que he escrit que quan no es té cap ocupació, és  a dir estar de braços plegats, no fer res, ni quasi tan sols sortir de casa és preocupant, perquè la persona va perdent el contacte amb el món que la rodeja,  s’allunya de les amistats i sembla que com fa el que vol està bé, però s’enganya, perquè si anés a un especialista en salut mental li desaconsellaria aquest tipus de vida tan tancada en sí mateixa.

 -   De la mateixa manera però possiblement amb menys intensitat pot tenir una depressió exògena  la persona que viu sola perquè és vídua, s’ha independitzat o pel motiu que sigui. Aquest cas no es tan traumàtic, perquè no té cap càrrega econòmica que depengui d’ella, però passa pels mateixos passos de l’enfermetat i ha d’anar als especialistes que hem mencionat i probablement prendre’s també algun fàrmac, almenys durant un temps. També pot necessitar ajut econòmic, roba o menjar i llavors ha de recórrer a la familia, amistats o les Institucions que abans hem dit

 -   Al ser una depressió exògena , només que s’albiri una petita sol.lució al problema que ha causat la depressió, ja es va millorant a poc a poc i en la majoria dels casos es cura. Però s’ha de ser molt disciplinat i prendre la medicació prescrita pel metge i si es nota algun símptoma nou, dir-ho en la propera visita per si cal canviar algun medicament o ajustar el que ja es prenia.
     
 M. Carme Samaranch



No hay comentarios:

Publicar un comentario