viernes, 1 de febrero de 2013

Diferències entre una depressió endògena i una exògena.


-   En primer lloc hem de dir que la única persona capacitada per distingir un del dos tipus de depressió, és el psiquiatra, quasi sempre complementat pel psicòleg, els quals amb profunditat saben introduir-se en el món intern del pacient, tot i que el que un sent per dins, les emocions, sensacions, malestar són molt difícils d’explicar.

-   Bàsicament quan una persona va a algun d’aquests dos especialistes és perquè sent tristesa, tot ho veu molt negre, està desesperançat, té angoixa, cansament, insomni i també moltes vegades mal de cap, d’estòmac, inclús com una certa dificultat per respirar.

-   Les preguntes que fan els professionals de salut mental, junt amb les respostes que els donen els pacients són la primera eina que tenen per veure de quin tipus de depressió parlem, perquè hi ha molts símptomes com els descrits abans que poden patir-los uns i altres. També es solen fer proves per mesurar la memòria i la concentració, tests senzills o més complicats, interpretar dibuixos, conversar uns minuts d’un tema diferent de l’enfermetat i així comproven com s’està de capacitat de concentració i memòria.

-   Amb aquest material i el parer contrastat dels dos professionals esmentats, si es tracta d’una persona adulta ben aviat solen diagnosticar el tipus de depressió. Vull afegir que una depressió és una enfermetat, com pot ser-ho qualsevol altra, i no un defecte del caràcter. Potser ja ho he posat a algun altre article, però és que sovint s’ens penja l’etiqueta de ser “persones rares” i el que som és persones malaltes.

-   La depressió endògena és més de l’estat de l’ànim, sense que el pacient pugui fer servir la voluntat perquè aquesta eina aquí no serveix. És deguda a causes biològiques i essencialment heretada encara que sigui de tercera, quarta o cinquena generació. No l’ha desencadenat cap problema. És una enfermetat produïda per un transtorn cerebral dels neurotransmisors entre d’altres elements del cervell, almenys això és el que jo sé.

-   Els símptomes generals dels dos tipus de depressió en el cas de l’endògena són molt més accentuats, sobretot quan es pateix una crisi. La tristesa que es sent és incomprensible inclús per les persones amb qui viu el pacient, és una tristesa vital, sols ho enten –a part dels professionals- qui ho ha passat, i si s’ha dormit alguna hora, el despertar és feixuc perquè s’està ja cansat i la persona malalta és normalment incapaç de llevar-se.

-   També es té molta sensació d’inutilitat, de culpa, de no ser important per a ningú, no es té interés per a res –és el que en català col.loquial diríem “tant se’m en dóna-, la sensibilitat està a flor de pell, i les coses no sempre s’interpreten bé, s’acusa falta d’afectivitat encara que se’n tingui, en fi és un món complicat…Tots aquests símptomes i més, calen fins el moll de l’os i sols es poden aliviar amb medicació, fent exercicis de relaxació i moltíssima paciència…

-   A mesura que el pacient es va recuperant de la crisi pot fer una vida més o menys“normal” perquè en general no es pot estudiar per falta de memòria i concentració, ni treballar ja que la majoria de malats estan incapacitats per fer-ho, encara que sigui un treball senzill, doncs complir amb un horari, estar amb els companys, aixecar-se del llit, tot, comporta angoixa… s’ha de portar una vida tranquil.la intentant fer el que es pot, com es ara un exercici físic moderat, natació, passejar, conversar, llegir, escoltar música relaxant…

-   Es importantíssim l’ajut i el recolzament de familiars i amics en qualsevol dels dos tipus de depressió, sé que surt aquest tema en altres articles però mai està de més recalcar-ho, i en aquest cas més perquè el procés és llarg i moltes vegades l’enfermetat es cronifica, vull dir que no es cura mai.

-   Per contra en la depressió exògena o reactiva normalment hi ha una causa que l'ha desencadenat. Pot ser la mort d’un parent molt proper, un revés econòmic, un fracàs en els estudis o el treball, el trancament del matrimoni, etc.

-   També és una enfermetat mental que cal tractar anant a un especialista, i en principi, segons els símptomes en que es presenta, recórrer per un temps a un fàrmac. Això el psiquiatra o el psicòleg que atenen al pacient ja ho tenen en compte, però la medicació sol ser més fluixa i també més curt el període que cal prendre-la.

-   A més en el cas d’aquest tipus de depressió, una vegada assumida la situació que l’ha provocada, o bé si ha estat un problema, quan aquest s’ha resolt, seguint les pautes de conducta del metge –inclòs el fàrmac si cal-, és més fácil sortir-se’n.

-   Per l’experiència de persones conegudes que han passat per aquesta enfermetat, amb el temps, sol ser quasi més efectiu que el fàrmac la visita esporàdica al psicòleg, que és el que fa un seguiment espaiat segons el grau de depressió que es pateixi. I normalment el malalt es cura en un percentatge molt alt de casos.

M. Carme Samaranch

No hay comentarios:

Publicar un comentario